Välja golv – trä eller plast?

Golv är nödvändiga i alla byggnader. De bör vara gjorda i slitagetåligt material eftersom det är en yta som ständigt beträds och som helst ska klara påfrestningar i samband med att tunga saker förflyttas längs golvet. Höga klackar, husdjursklor, olyckor som inbegriper vätska och tappade föremål är andra mer eller mindre oundvikliga händelser i ett normalt hem som golven helst ska tåla. Om du är i färd med att lägga nytt golv har du många olika alternativ. Här får du hjälp inför ditt viktiga val som du förhoppningsvis kan leva med i många år.

Golv av trä

Ett traditionellt alternativ i Sverige är att satsa på trägolv. Vi har mycket skog så det är ett ganska prisvärt alternativ just hos oss jämfört med vad trägolv kostar i många andra länder. Det är ändå en rätt ordentlig investering det handlar om på kort sikt. Men man ska komma ihåg att golv av massivt trä håller i generationer och att de kan slipas om ifall ytan blir ful – kanske som en följd av hur solen faller in i rummet. Trägolv kan även målas i alla tänkbara färger för en personlig touche.

Det är viktigt att du sköter om dina trägolv på ett ordentligt sätt. Detta anses av många vara den stora nackdelen med trä som golvmaterial. Skyddande ytskikt som olja, vax, såpa och lack kan dock bidra till utseendet på ditt golv på ett positivt sätt. Oljan gör träet mörkare och mer levande. Såpa med vitt pigment ger en klassisk nordisk känsla. Du kan också välja om du vill ha en matt yta med ett naturligt utseendet eller en blank yta som ofta är mer vattenbeständig. Små repor i ett trägolv lagas enkelt med lite sandpapper.

Golv av smala plankor är ofta billiga att lägga

Plastmatta – är det något att ha?

Plastgolv kan låta tråkigt men i många fall är plastmatta ett rationellt och trevligt val för golvläggare. Plastmattor finns i oerhört många färger och mönster och kan på ett dramatiskt sätt förändra intrycket ett rum ger. Det är bäst att låta en fackman lägga golvet eftersom det är svårt att få till snygga skarvar men det är en smidig procedur jämfört med att lägga trägolv. Golv av plast är lättskötta – normal städning räcker långt. En repa i ett plastgolv kan vara svår att åtgärda men ofta har plastmattan ett skyddande lager av pvc ytterst vilket ger mattan en längre livslängd.

Vad du ska välja för golvmaterial beror mycket på vad det handlar om för utrymme. Plastmattor har bra beständighet mot väta och är ofta ett utmärkt alternativ i våtutrymmen där det är olämpligt med vanliga trägolv. Det finns dock lackade trägolv med silikonfog mellan brädorna som fungerar även i badrum. Ett typiskt finrum med vackra möbler kommer i regel bättre till sin rätt med ett golv av trä som enligt många bara blir vackrare med åren. En kompromiss med lång tradition är linoleum som består av bland annat linolja och sågspån och som tillverkas i många olika varianter.

Olika typer av golv i trä och plast

Inte nog med att du måste välja mellan trä och plast, båda alternativen innebär i sig många olika alternativ. Det finns billiga trägolv i laminat och andra enkla skivmaterial. Det finns också väldigt exklusiva träslag som bearbetats på många olika sätt. När det gäller plastgolv finns det inte bara olika mönster och färger utan även helt olika typer av plaster som passar olika typer av golv. Det finns plastgolv i form av plattor om du inte vill rulla ut en matta och plastgolv med ett ljuddämpande skikt om du vill ha så tysta rum som möjligt.