Så får du till inredningen

När det gäller heminredning finns det egentligen inga regler. Det är dig ditt hem ska spegla och vi människor är komplexa varelser. Inredningen påverkar även livet rent konkret eftersom den styr sådant som sakers tillgänglighet och vilka funktioner vi har i olika rum. Heminredning är ett stort begrepp och de val man ställs inför är nästan oändliga. Det är lätt att känna sig lite förvirrad inför alla möjligheter. I denna text ska vi ge dig tips på vad du kan åstadkomma och vad som är bra att tänka på om du vill förändra inredningen i hemmet.

Inredningen kan göra minnen levande

Det fina med inredningen är vi med små medel kan förändra den i takt med att vi utvecklas och får nya influenser. Om du inreder med föremål från dina resor blir heminredningen en levande del av din historia som kommer att påminna dig om minnesvärda platser. I köket kan du gärna inreda med exotiska föremål som du faktiskt kan använda då och då. Kanske ett rustikt kaffe-set från Etiopien så att du kan rosta dina egna bönor på det där härligt doftande sättet. Eller en sådan där trämortel de använder i Brasilien för att krossa mynta och lime till mojitos.

Inredningen i ett hem kan delas in två övergripande delar. Små designföremål och stora inredningsdetaljer som köksskåp. dörrar, diskbänkar och ytskikt. Installationerna i den senare kategorin kan vara dyra i inköp och det är bra om du kan använda dem så länge som möjligt. Välj därför gärna inredning som har en vettig funktion och inte sticker ut för mycket designmässigt. När det gäller mindre inredningsdetaljer är det nästan tvärt om – välj sådant som fångar och tilltalar ögat och som bryter av på ett effektfullt sätt.

Inredningen i ditt hem behöver inte vara modern för att vara vacker

Hur blir man en duktig inredare?

Hur lyckas du med inredningen? Som med allt annat du vill utföra så bra som möjligt gäller det ha kunskap. Internet är idag en fantastisk kunskapskälla och det mesta du kan hitta i inredningsbutiker runt om i världen är också möjligt att köpa och få hemskickat. Drunkna inte i utbudet utan var metodisk och gör bildsökningar i en sökmotor som Google, på de föremål du är intresserad av. Bildsidan Pinterest är ett verktyg som används av såväl inredningsproffs som amatörer. När du betygsatt några bilder du gillar kommer du att få mer tips som går i samma stil.

Ett bra sätt att få till en enhetlig inredning är att välja en specifik stil. Detta kan gärna vara en helt unik stil där du kombinerar två eller befintliga trender eller stilar på föremål som romantik, chabby chic och allmoge. Eller 1900-tals retro och industri. En sådan avgränsning gör det otroligt mycket lättare att hitta de föremål du behöver för att få till inredningen. Du koncentrerar dig helt enkelt, i din research, på bloggar, butiker och magasin som också är specialister på just dessa stilar.

Inred med ljus och växter

Få saker gör så mycket för ett rum som ljuskällor. Ljuslyktor i färgat glas och stearinljus skapar en atmosfär som kan vara väldigt påtaglig. Lampor är en inredningsdetalj som det kan vara värt att satsa lite extra på. Fundera på hur du vill rikta dem! Tänk även på att det finns växter och blommor som passar nästan oavsett vad du har för stil. Ätliga örter är aldrig fel men extra rätt i ett lantkök. Torkade rosor är så chabby chic som något kan bli och växter med rötterna i vatten med näringslösning blir pricken över i:et om inredningen är modernistisk.