Tapeter för barnrummen med fotbollstjärnor

Tapeter är en spännande inredningsdetalj som vi använt oss av sedan slutet av 1600-talet. Med en tapet kan vi skapa stämningar som lyfter ett rum till oanad effekt och sätta en accent som ger vårt möblemang en tydlig framtoning. Ett barnrum enkelt ändras och anpassas för olika åldrar, med allt från tapeter med djurmotiv till de mindre barnen, till sådana med fotbollsstjärnor eller popartister för de lite äldre barnen. En tapet är ett grepp på inredning som med jämna mellanrum kan förnyas och bytas ut, utan att mödan är alltför stor.

Tapeter och den tekniska utvecklingen i Sverige

När vi först började använda papperstapeter i Sverige stod dessa i konkurrens med tapeter av material som tyg eller vaxduk. Snart blev papperstapeten den populäraste varianten, men det var inte dagens typ av pappersmassa som var råvaran. Lump var det som stod till tjänst som råmaterial och detta är en beteckning på kasserade och slitna textilier av bomull, hampa, lin och jute. Länge var lumpsamlare ett viktigt yrke, eftersom de samlade in råvara till pappersbruket innan det blivit möjligt att använda trämassa istället.

Ända fram till 1800-talet tillverkades tapeter i form av rektangulära ark med hjälp av lump och mönstren skars ut i en tryckstock av trä som trycktes på arket. Mot mitten av 1800-talet började det bli vanlig med tapet på rulle, som trycktes med hjälp av vals. Nu började produktionen gå avsevärt snabbare, men tyvärr var det ofta brist på råvaran lump. Som nödlösning användes träslipmassa som alternativ, men detta gav en dålig papperskvalitet och därför också sämre tapetkvalitet. Det var inte förrän i början av 1900-talet som bättre pappersmassa togs i användning och därmed förbättrades kvaliteten betydligt.

Munksjö pappersbruks betydelse för tapetens frammarsch

När det gäller tapetens stora spridning spelar Munksjö pappersbruk en viktig roll. När Munksjö i mitten av 1800-talet började producera papp på rullar, fick detta stor genklang i befolkningen. Att spänna papp som underlag för tapetsering blev den nya tekniken, som utfördes som en del av målarens arbete. Papp fanns i flera olika tjocklekar och huvudsakligen i rullar med 1,5 meter bredd. Pappen isolerade mot fukt och drag på insidan av väggarna och utgjorde ett jämnt och slätt underlag att sätta upp tapeter på.

Ett vidare steg i utvecklingen på väg mot dagens tapeter var att börja använda limfärg på både pappen och tapeterna, vilket gjorde dem mer motståndskraftiga mot fett och smuts. På 1950-talet kom tapeterna med en ytbehandling av polyvinylacetat, PVA, som var ännu motståndskraftigare, även mot nötning. Idag använder vi vinyltapeter när vi vill ha en tapet som är särskilt tålig och våtrumstapeter när det handlar om väggklädnad för badrum och våtutrymmen. Papperstapeter är också enormt populära och finns att få i oräkneliga varianter av färg, mönster och struktur.

Tapeter med individuellt val av mönster och färgställning

Design på väggar i vår tidsålder

Tapeter har med den digitala designtekniken på senare tid fått ett uppsving. Det finns en uppsjö av designsajter som erbjuder tapetmönster, som med ett par enkla musklick kan skräddarsys efter kundens behov. Bredd, längd och färgställningar är exempel på valmöjligheter som kan hjälpa till att individualisera ditt val fastän det kommer från en given förlaga. Eftersom vi i dessa vintagedagar gärna kastar en nostalgisk tillbakablick på äldre tekniker och mönster finns även väggtapeter som exempelvis plockar upp gamla tiders limfärgbehandlade produkter och reproducerar denna look med modernt tekniskt kunnande.